Jobba senare för trafikens skull

Flexibel arbetstid för kommunanställda i Göteborg och senarelagd skoldag för elever ska nu minska rusningstrafiken i Göteborg.

Det vill Göteborgs kommunledning som nu ska ta fram ett försök med flextider på förslag från moderaterna.

– Poängen med detta är att vägnätet är toppbelastat bara några få timmar om dygnet. Framförallt på morgonen men också på eftermiddagens, säger Jonas Ransgård, moderat i kommunstyrelsen.

– Kunde man ha mer varierade tider när skola, förskola och arbetsplatserna börjar skulle man minska belastningen på topptiderna.

Störst effekt på trafiken får det förmodligen om de av kommunens 40 000 anställda som kan senarelägger sin arbetsdag.

Det är en synpunkt som har kommit fram när kommunledningen har sonderat intresset på olika håll i kommunen. En annan synpunkt är att flexibla starttider redan finns i många förskolor.

Någon konstaterar också - kanske med adress till moderaterna - att det fria gymnasievalet har ökat rusningsträngseln eftersom många gymnasister numera åker långt till sina skolor.

Jonas Ransgård ser flera fördelar med att skolelever får börja lite senare på dagen - inte bara att trafiken flyter bättre.

– Det finns undersökningar som visar att många skulle lära sig mer om de fick börja lite senare på morgonen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista