Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Göteborg får stadsarkitekt - igen

Kommunledningen har länge varit tveksam till en större toppstyrning, men nu talar allt för att det borgerliga förslaget går igenom.

Kommunstyrelsen slog nyligen fast att avgörandet ligger i byggnadsnämnden och där kommer vänsterpartiet att stödja förslaget.

– Det finns ett stort värde för Göteborg som stor och expansiv stad att ha en stadsarkitetkt, säger Marie Lindén som är vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg

Idag finns en stadsbyggnadsdirektör, Lars Ivarsson. Under sig har han två arkitekter med var sitt distrikt på stadsbyggnadskontoret, där det totalt finns ett 60-tal arkitekter.

Den borgerliga oppositionen vill få fart på visionerna genom en stadsarkitekt med lite friare roll, en vad man kallar konstnärlig ledare för stadsutvecklingen.

Visserligen slår kommunstyrelsen fast att också en stadsarkitekt måste underordna sig byggnadsnämnd, stadsbyggnadsdirektör och översiktsplan.

Men allt tyder ändå på att tjänsten som stadsarkitekt, som avskaffades 1998, nu återinrättas i Göteborg.

– Jag tror och hoppas det, säger Marie Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista