UNICEF kritiserar svenska myndigheter

Handel med barn blir ett allt större problem i Sverige och nu riktar UNICEF kritik mot svenska myndigheter för bristande samarbete.

Det leder till att de utsatta barnen hamnar i kläm och inte får den hjälp de borde, menar UNICEF.

– Polisen utreder, socialtjänsten är inte inkopplad inledningsvis och inte alltid migrationsverket heller. Man vet inte hur man ska samarbeta säger, Kristina Heillborn som är barnrättsjurist på UNICEF i Sverige.

Hon vill att myndigheterna ska förbättra sitt samarbete så att barnets rättigheter blir respekterade.

Heillborn kan inte ge nån siffra på hur många barn som är utsatta i Västra Götaland, men säger att mörkertalet är stort.

Barnen vågar ofta inte prata med polisen eller socialtjänsten och det blir inte bättre när de olika myndigheterna inte kan samarbeta.

– Det är svårt med kontakterna med andra polismyndigheter eftersom människohandle fortfarande är nytt för polisen. Men vi jobbar på att bygga upp och det blir väl förhoppningsvis bättre, säger Mats Pålsson från Göteborgspolisen.

I västra Götaland finns en liten grupp på fem man som arbetar med människohandel. De samarbetar med Stockholm som har en motsvarande grupp

– Vi är de enda i övriga landet finns iget liknanade, säger  Mats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista