De nio som arrangerade festen vidareutbildade sig till piketpoliser.

Besvikelse bland göteborgpoliser

Avslutningsfesten som nio nyutbildade piketpoliser ordnade för sina instruktörer gick över gränsen och deras lärare som var med på festen larmade polisledningen.

Nyheten kommer bara en vecka efter att poliser i Malmö uttalat rasistiska yttranden i samband med ingripanden i Rosengård. Och idag är många poliser i Göteborg besvikna.

– Det är precis sådana här människor man inte vill ha som medarbetare, säger Pia Beijerstam på polisen i Göteborg.

– Den här bilden som man fått i media är inget jag känner igen eller har upplevt, säger hennes kollega Johan Axelsson.

Det var i fredags som några av dom som utbildat sig till piketpolis anordnade en avslutningsfest för sina instruktörer. Till festen hade det fixats med en manlig strippa, det drogs skämt om homosexuella och ett foto med nakna killar som poserar med tjänstevapen visades upp.

- Det är inte riktigt det som vi vill ska vara bilden av svensk polis, säger Jan Karlsen som är ordförande på Polisförbundet.

Han är bedrövad över det som hänt - särskilt eftersom just piketpolisen tar hand om särskilt krävande uppdrag som att jaga beväpnade rånare och ingripa när demonstrationer urartar.

- Piketpoliser sätts ofta in i extrema situationer där omdömet prövas väldigt starkt. Om det då klickar redan på det här stadiet så är det inte bra. Det kan vi konstatera.

Förtroendet för polisen har länge varit högt i Sverige. När SOM-institutet i Göteborg gör sina mätningar brukar det visa sig att det bara är sjukvården och universiteten som folk har mer förtroendet för.

Efter den senaste veckans incidenter oroar sig många på polisen för att förtroendet kommer skadas. Men det tror inte Gabriella Sandstig på Göteborgs Universitet som forskat om förtroendet för polisen kommer hända.

– Förtroendekapitalet är så pass högt och sådana här enskilda händelser brukar inte påverka huruvida folk litar på polisen eller inte - men, säger hon:

- Om den här typen av incidenter kommer upp för ofta och om polisen inte visar att man tar människors reaktioner på allvar, då kan man tänka sig att det i en förlängning skadar polisens förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista