forskning

GU långt ner på rankinglista

Mindre universitet och högskolor i landet är ofta mer effektiva än stora lärosäten när det gäller att producera forskningsresultat. Chalmers och Göteborgs universitet hamnar långt ner på i en ranking som Ingenjörvetenskapsakademin gjort. 

Rankingen baserar sig på hur många artiklar som publicerats om vetenskapsrön på respektive universitets hemsidor. Av de trettio svenska universitet och högskolor som finns med på listan hamnar Göteborgs universitet på 11:e plats och Chalmers på en föga meriterande 19:e plats.

Rankingen grundar sig på antalet webbpublicerade vetenskapsrön delat med de forskningsmiljoner som respektive högskola har att spendera på forskning.

Henrik Axlid, pressekreterare på Göteborgs universitet, tycker att listan inte är rättvisande utan missgynnar de stora universiteten.

– Man gör ju en viktning där man jämför antal publicerade artiklar med de forskningsmedel som universiteten drar in. Listan blir väldigt konstig eftersom lärosäten med få publiceringar kommer högre upp än andra stora universitet. Det innebär att de som har få artiklar men lite medel kommer väldigt bra i det viktade resultatet. Inte en riktigt rättvis bild, säger Henrik Axlid.

Men om man ska tro listorna är Umeå universitet bäst, mycket bra är också Blekinge Tekniska högskola och Växjö universitet. Det enda större lärosäte som ligger bra till är Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista