Smarta elnät är framtiden

De stora elnäten i Sverige och ute i Europa kommer att moderniseras och byggas om. Man pratar i dag om Smart grids, intelligenta elnät, som ska bli garanten för elsäkerhet och mer förnybar energi.

Lina Bertling på Chalmers avdelning för elteknik har just tillträtt en ny professur. Hon jobbar med forskning och utbildning, med sikte på morgondagens elproduktion och distribution.

– Begreppet Smart grids innefattar den vision vi har för framtiden med ett elsystem där vi integrerar mer mellan länder och har mer överföringsmöjlighet mellan länder och en stor variation av både små- och storskalig vindkraft och hybridteknik.

Ett exempel på Smart grids lösningar är användandet av elbilars batteri som lagringskälla för elenergi. En stor del av dygnet står ju en personbil still och används inte. Under den tiden kan elbilarnas batterier användas som lagrare av elström.

På samma sätt som stora vattendammar idag är en lagringskälla för elkraften så kan elbilflottan tjäna samma syfte.

Men professor Lina Bertling på Chalmers ser idag återväxten som branschens största utmaning inte teknik och kostnader i sig.

– Jag vill att våra ungdomar ska bli ingenjörer och bygga landet, det är sådant vi behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".