Räntan sänkt till en procent

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet till 1,0 procent. Sänkningen var klart större än väntat.

Flertalet analytiker hade räknat med en sänkning med en halv procentenhet till 1,5 procent. Riksbanken bedömer att räntan kan behöva sänkas ytterligare något det närmaste halvåret.

”Denna kraftiga sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet på 2 procent”, motiverar Riksbanken i ett pressmeddelande.

”Nedgången i konjunkturen ser idag ut att bli ännu djupare än vad den gjorde i december. Export och exportorderingång har fallit dramatiskt och antalet varsel om uppsägningar är fortsatt högt. Konjunkturförsvagningen har också lett till att oljepriset har fallit ytterligare sedan december, vilket bidrar till lägre inflation”, fortsätter banken.

Riksbanken räknar också med högre arbetslöshet än man tidigare trott. I år stiger den till åtta procent och under nästa år går den upp ytterligare till 9,1 procent för att 2011 stanna på nio procent.

Riksbanken tror också att sysselsättningen faller med två procent i år och ytterligare 1,6 procent 2010. 2011 stabiliseras sysselsättningen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".