Nedskärning drabbar lärare

I Alingsås kommun riskerar 70 lärare att bli av med sina jobb till hösten. Det stora varslet kommer efter ett sparkrav på 15 miljoner kronor.

Sparkravet kommer för att Barn- och ungdomsnämnden ska slippa underskott i budgeten under 2009. Men det socialdemokratiska oppositionsrådet Tore Hult är kritisk och säger att eventuella uppsägningar hade kunnat slopas.

– Vårt förslag är att låta den här förändringen ske över ett antal år i stället, säger han.

Att det måste sparas är socialdemokraterna medvetna om. Men, menar man, om man låter neddragningarna genomföras över tre år istället kan kommunen klara sig utan att behöva sparka någon. Det skulle då enligt förslaget lösas med naturliga avgångar och omplaceringar.

– Det frestar på ekonomin ytterligare, men vi får så många andra pluspoäng, säger Tore Hult.

Det har de senaste åren blivit färre elever på högstadiet i Alingsås och det tillsammans med en försämrad ekonomi gör att man nu måste spara in på personal. 70 lärare, de flesta på grundskolan, riskerar bli av med jobben till hösten.

– Om vi räknar med att vi har cirka 800 till 900 anställda i kommunen, dock inte alla lärare, så är det ju en ganska stor bit av lärarkåren naturligtvis, säger Kent Perciwall (KD), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

– Elevantalet i skolan har sjunkit sedan 2005 och då är det en anpassning vi måste göra. Och sedan har vi ju fått in mindre skattepengar och måste som i många andra kommuner göra en besparing.

Oppositionens förslag om att låta neddragningarna ske under en längre period ger han inte mycket för.

– Vi har inte pengarna i dag utan vi måste få budgeten i balans. Med tanke på att vi inte vet hur framtiden ser ut är det viktigt att få den i balans nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".