Massutvisning på Landvetter

Polisen med på plan till Bagdad

En av de största massutvisningarna på senare år med ett 50-tal flyktingar, som fått avslag på sina asylansökningar, genomfördes under torsdagsmorgonen på Landvetter flygplats.

Tidigare under torsdagsmorgonen hämtade polisen irakiska flyktingar från bland annat Sagåsens flyktingförläggning i Kållered, men också från andra håll i landet. Detta enligt Rikspolisstyrelsen.

Planet som lyfter nu på morgonen har slutdestination Bagdad i Irak.

I höstas genomfördes två massutvisningar. Då handlade det också om Bagdad och Irak, men den andra skedde till Mongoliet.

Kristofer Lundberg från organisationen Ingen människa är illegal säger till Sverige Radio Göteborg att de demonstrerat mot utvisningen. Han upplever polisens agerande som hårt.

– Polisen hade bestämt sig från början att den här utvisningen skulle lyckas. Det var dubbelt så många poliser som demonstranter och väldigt hårda ordalag, säger Kristofer Lundberg.  

Det är en beskrivning som Björ Blixter, presstalesman för polisen i Västra götaland, inte håller med om. Enligt de rapporter han har fått, ska det hela ha gått lugnt till.

– Jag har haft kontakt med en kollega på plats som säger att det är helt lugnt här uppe.

Stefan Gustafsson är polisens presstalesman på plats på Landvetter flygplats och berättar att polis kommer att följa med till Bagdad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".