massutvisning på landvetter

Hotande polis utreds

Polisen startar nu en intern utredning efter uppgifter om att en polis i samband med demonstrationerna mot massutvisningen av irakier på torsdagen ska ha hotat en av demonstranterna med att använda sin pistol.

– Då kom en polis fram och sa till mig att flytta på mig. Då sa jag; ”jag vill inte det, för jag är för att försöka stoppa den här utvisningen som jag tycker är fel”. Då säger polismannen; ”jag kan skjuta dig om jag vill”, säger Margreth Heirås som tidigt i morse var på plats på Sagåsen för att försöka förhindra utvisningarna.

Johnny Calvin, kommenderingschef på polisen, berättar hur polisen i fråga upplevt situationen:

– Han känner inte igen sig i den beskrivningen. Han har en annan uppfattning vad som hänt och vad han har sagt.

Torsdagens utvisning av irakier är en av de mest omfattande de senaste åren. Totalt utvisades cirka 50 personer som fått avslag på sina asylansökningar. På begäran av Migrationsverket hämtade polisen 17 personer som fördes till ett specialchartrat plan mot Bagdad. Polisen hade förberett sig på att stöta på motstånd från demonstranter och det gjorde man, främst utanför flyktingboendet vid Sagåsen.

– Det var ett alldeles för stort polispådrag för att vi skulle kunna genomföra den blockaden som var blockerad, säger Kristofer Lundberg som var där och försökte försvåra för polisen.

I ett försök att förhindra utvisningen ställde demonstranterna upp bilar för att bussen med flyktingar inte skulle kunna lämna Sagåsen. Och därefter går åsikterna isär, Margreth Heirås säger att polismannen hotade henne, medan polismannen hävdar att det inte alls var så. Med anledning av det startar polisen nu en intern utredning.

Får en polisman säga; ”jag kan skjuta dig”?

– Om en polisman sagt så, är det rimligen inte tillåtet, säger Johnny Calvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".