Stora rättegångar försenas

Antalet grova brott i Västsverige med många åtalade i samma mål är så stort att rättegångar försenas.

Domstolarna i Västsverige har en enda säkerhetssal, den i Göteborgs tingsrätt, som är så upptagen att rättegångar skjuts upp.

Ett exempel är de fortsatta hovrättsförhandlingarna för de åtta dömda för vapenhandlarrånet i Trollhättan i somras.

– Äntligen har vi kunnat sätta ut det här målet till huvudförhandling, säger Niklas Sannerholm, chefsåklagare i målet.

Vänersborgs tingsrätts dom mot de åtta männen bakom det mycket brutala vanenhandlarrånet i Trollhättan i juli förra året kom strax före jul. Med varierande straff mellan åtta och två och ett halvt års fängelse. För bland annat försök till mord och grovt rån.

Alla åtta har överklagat sina domar till hovrätten. Även åklagaren har överklagat och kräver längre fängelsestraff för de fyra som nästan slog ihjäl det åldriga vapenhandlarparet samt för mannen som utpekats som hjärnan bakom rånet.

Hovrättsförhandlingarna har fått skjutas upp, därför att en rad stora brottmål står på kö för att kunna avhandlas i Västsveriges enda säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt.

– Det målet som pågår nu ockuperar salen in på vårkanten, säger Niklas Sannerholm och syftar på målet om rånet mot postterminalen förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".