1 av 2
En så kallad molotovcocktail kastades in i huset. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Två personer brännskadades i samband med dådet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Attentatet mot stationshus

HD prövar inte domarna

Högsta domstolen kommer inte att pröva domarna mot de två män som dömts för att ha anlagt en brand i det gamla stationshuset i Agnesberg i Göteborg.

Natten till midsommardagen förra året kastade en 23-årig man in en brinnande flaska fylld med bensin och papper, rakt in i det gamla stationshuset i Agnesberg.

Inne i stationshuset låg ett tjugotal ungdomar och sov. De protesterade mot att huset skulle rivas och hade ockuperat det.

Efter att flaskan kastats in gick 23-åringen och två av de andra in i huset och misshandlade flera av ungdomarna. Tre fick lindrigare skador av misshandeln och två fick lindriga brännskador.

23-åringen och en 30-årig man, fick mångåriga fängelsestraff, av både tingsrätt och hovrätt, för mordbrand och misshandel.

 

De både ville att Högsta domstolen skulle pröva domarna. 23-åringen menade bland annat att de inte kunde veta att någon fanns inne i den förfallna byggnaden och 30-åringen menade att han inte känt till att 23-åringen skulle kasta in flaskan.

Högsta domstolen anser dock inte att en prövning skulle vara vägledande för liknande fall - och går inte vidare med ärendet.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".