Ofta falsklarm på Göta älvbron

Två år efter planerad starttid har det nya säkerhetssystemet på Göta älvbron ännu inte börjat användas. Tekniken, som bland annat ska larma om sprickbildningar, är installerad men larmar ofta falskt.

– Vår entreprenör som har satt upp det här systemet får väldigt mycket falsklarm. Vi har sagt från kommunens sida att vi inte tar över övervakningssystemet förrän det fungerar, säger Roul Jonsteg, projektledare och konsult på Trafikkontoret. 

Hittills har det inte varit ett enda larm som har varit äkta?

– Nej, det har det inte och entreprenören övervakar ju alla larm och har till uppgift att följa upp dem.

I februari 2007 var det tänkt att det nya övervakningssystemet på Göta älvbron skulle ha varit i bruk. Så har det inte blivit. Visserligen är själva installationen - tunna kablar med fiberoptik - så gott som klar, men var och varannan dag larmar systemet falskt, om till exempel sprickbildningar i bron.

– Vi jagar ju entreprenören och sätter tryck på honom och samtidigt så förstår vi ju att han inte vill något hellre än att detta ska bli klart. Det är ju en stor kostnad för honom att tiden går. Vi ska ha möte i mars och då hoppas vi att vi har en lösning, säger Roul Jonsteg som ändå anser att man kan vara säker när man åker över bron.

– Ja, absolut. Vi ser inga sådana bekymmer, säger Roul Jonsteg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".