Piratebay riskerar böter på 100 miljoner. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Rättegång om fildelning börjar

På måndagen inleddes rättegången mot de fyra männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay, som under en tid hade flera dataservrar med upphovsrättsskyddat material stående i Göteborg.

Intresset för fildelning i Göteborgsregionen ökar, särskilt bland ungdomar. Det menar programmeraren och författaren Bo Leuf som är kassör i Piratpartiet.

– Vi håller på att bli fler och fler, särskilt i ungdomsförbundet Ung Pirat. De har nyss börjat bygga upp sin organisation. Under tiden vi har pratat i telefon ser jag att medlemskapet i Ung Pirat har ökat med tre personer. På bara några minuter alltså, säger Bo Leuf.

2003 hade The Pirate Bay sina dataservrar i en lokal på Slakthusgatan i Gamlestan. Därifrån spred man upphovsrättsskyddat material vidare runt hela världen. Sedan dess har man tvingats flytta flera gånger efter att ha jagats av såväl myndigheter som film- och musikbranschen.

Men intresset för fildelning försvann inte. Piratpartiet, som vill förändra lagarna för både upphovsrätt och övervakning, har idag omkring 2 000 medlemmar i västra Sverige, och Bo Leuf tror att rättegången mot The Pirate Bay kommer påverka partiet, även om de inte har något direkt samröre med varandra.

– Den aktualiserar de förändringar man vill genomföra på den juridiska fronten, och det gäller inte bara fildelning utan även många frågor som rör personlig integritet.

Bo Leuf kan inte säga hur många medlemmar Piratpartiet och dess ungdomsförbund kommer att få, men han tror att organisationerna kommer fortsätta växa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".