Patienter erbjöds köpa sig före i kön

Betala själv och slipp vårdkön. Det var ett erbjudande som det privata Capio Lundby Sjukhus på Hisingen gav till 138 patienter i slutet av januari.

Patienterna, som för Västra Götalandsregionens räkning står i kö för utprovning av hörapparater, fick ett brev som erbjöd dem att själva betala mellan åtta och tio tusen kronor. Och på så vis slippa väntetiden på uppemot ett år.

Patienterna skulle ha hänvisats till andra vårdgivare med kortare väntetid som samarbetar med Västra Götalandsregionen. Men istället erbjöd Capio Lundby Sjukhus dem alltså att själva betala hörapparaterna och på så vis slippa vårdköerna.

Vivi-Ann Nilsson, gruppledare för socialdemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden på Hisingen, säger att det inte får gå till på detta sätt, men att det inte är första gången något sånt här händer inom sjukvården.

– Det har hänt förut att läkare förväxlar sina roller och vill sko sig själva, säger hon.

Karin Möller är vice VD på Capio Närsjukvård och hon säger att dom inte brukar erbjuda patienter på remiss från Västra Götalandsregionen att själva betala sin vård.

– Vi har brustit i våra rutiner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".