Sverigedemokrater rånade reporter

Fyra Sverigedemokrater är polisanmälda, misstänkta för att ha rånat en reporter från Sveriges Radio. Reportern Caroline Stenman jobbade under täckmantel för programmet Kaliber och följde Sverigedemokraterna på en resa till Estland.

Producenten för programmet, Sanna Klinghoffer, som också var med på resan förklarar vad som hände.

– Vi hade skickat in en reporter att wallraffa i Sverigedemokraterna. På en resa som hon var med på tillsammans med delar av partitoppen och ungdomsförbundet till Tallinn, fattade de misstankar om henne och kallade in henne i en hytt och bad om att få titta i hennes väska. Då förstod hon att hon var avslöjad, fick panik och försökte ta sig ut från hytten och släppte väsken. Det var såklart en väldigt obehaglig upplevelse för henne.

Fyra Sverigedemokrater är nu polisanmälda och misstänkta för rån alternativt stöld. En av de är Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Reportern Caroline Stenman, som var utsänd av P1:s program Kaliber, hade förutom en dold kamera i väskan också en dold mikrofon under sin tröja som de fyra männen i hytten inte hittade och en ljudupptagning av hela händelseförloppet i hytten finns sparat.

Men varför bestämde sig programmet Kaliber för att granska Sverigedemokraterna med dolda kameror och mikrofoner? Producenten för programmet, Sanna Klinghoffer, förklarar.

– De senaste åren har Sverigedemokraterna tagit mer och mer avstånd från de främlingsfientliga inslag som har funnits i partiet. Vi ville veta om det som sägs utåt stämmer överens med det som sägs inåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".