Mats Engdahl, platschef vid Alelyckans vattenverk, kontrollerar tillsammans med sin kollega att allt går som det ska med den nya kalkanläggningen. Foto: Anna Brodin/SR Göteborg.

Ny kalkanläggning igång

I dag har Göteborg vatten satt igång en ny kalkanläggning på Alelyckans vattenverk. Den ersätter en ringrostig anläggning från 60-talet och nu kommer driftstoppen att bli betydligt färre, det berättar Mats Engdahl, som är platschef vid Alelyckan.

– Den gamla anläggningen som installerades på 60-talet hade inte den driftssäkerhet som vi behöver ha här på Alelyckan.

Vad kunde den ställa till med?

– Det kunde bli driftavbrott, ibland mitt i natten. Då var någon tvungen att rusa upp och till exempel få igång en kalksläckare eller rensa en ventil. Det var mycket störningar de sista åren, säger Mats Engdahl.

Det är framförallt för de anställda på Göteborg vatten som den gamla kalkanläggningen har gett bekymmer, men även allmänheten har kunnat märka av stoppen i form av grumlighet i vattnet.

– Möjligen kunde vi efter ett stopp i kalkanläggningen få en ökad grumlighet på utgående vatten. Vi hoppas att det inte märktes för ofta eller för tydligt, säger Mats Engdahl.

Vattnet i kranen kommer med den nya anläggningen att gå från mycket mjukt till mjukt, men det är inget som göteborgarna kommer notera, enligt Mats Engdahl.

– De flesta kommer inte märka det överhuvudtaget, för vi har fortfarande ett mjukt vatten. Från att en kort period haft ett mycket mjukt vatten går vi tillbaka till ett mjukt vatten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".