Maud Olofsson under regeringens presskonferens.

Regeringen vill inte äga Saab

Den svenska regeringen säger nej till ett statligt ägande av Saab. 

– Vi spelar inte monopol med skattebetalarnas pengar, sade näringsminister Maud Olofsson under en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Under dagens presskonferens riktade Maud Olofsson kritik mot Saabs ägare General Motors, GM.

– I det här läget är det hårdnackade förhandlare som inser att varje stat har det bekymmersamt när så många jobb hotas. Då är det lätt för dem att lägga över det ansvaret på olika regeringar.

GM uppmanar den svenska regeringen att komma med finansiellt stöd så fort som möjligt. Det är en förutsättning för att en försäljning av Saab ska kunna ske, enligt bolaget. Och om man inte kan komma till en lösning så kommer Saab tvingas till en omstrukturering i Sverige.

När regeringen höll presskonferens om Saabs framtid på onsdagsförmiddagen sa Maud Olofsson att svenska staten, som regeringen tidigare meddelat, inte är beredd att ta över något ägaransvar från GM.

– Det är svårt att se att det kan komma in andra partners som är beredda att ta över ägaransvaret för Saab, men jag hoppas det, säger Maud Olofsson.

Samtidigt kommer nu kritik mot regeringens hållning. Beskedet om att regeringen inte tänker agera för att stötta Saab är ett svek mot alla bilarbetare i Sverige, tycker det Socialdemokratiska kommunalrådet Anneli Hulthén i Göteborg.

Tillsammans med Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Thomas Eneroth och IF Metalls ordförande Stefan Löfven ställer Anneli Hulthén nu sju olika krav på regeringen. Bland annat att regeringen ska öka satsningarna på infrastruktur med två miljarder per år.

Enligt Saabs vd, Jan-Åke Jonsson, gäller finansieringen nu i huvudsak att färdigställa de bilar Saab håller på att utveckla.

– Ju längre man väntar, desto mer måste man skjuta den typen av aktiviteter på framtiden, säger han, men han vill inte kommentera några konkursliknande planer.

Västekot/TT
 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".