Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sätter press för att minska utsläpp

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 06.54
Miljönämnden sätter press på Vägverket och Göteborgs trafiknämnd för att få ner utsläppen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Hårdare krav ställs på Vägverket och Göteborgs trafiknämnd att minska utsläppen av kvävedioxid i Göteborgsluften. Kommunens miljönämnd kräver att väghållarna före den första oktober tar fram åtgärder som sänker utsläppen.

De unika kraven kommer inte som en överraskning på Vägverket där Laila Einarsson är miljöstrateg.

– Nej, det finns en stor förståelse för det, det är ju ett problem vi har. Man kan förstå att miljönämnden vill sätta press på frågan.

Utsläppskraven har skärpts i Göteborg de senaste åren och framför allt utsläppen av kvävedioxider överskrider fastställda normer, men det finns också problem med partiklar i Göteborgsluften. Nu sätter miljönämnden press för att få ner utsläppen, före första oktober ska Vägverket och trafiknämnden föreslå åtgärder.

Länsstyrelsen har tidigare slagit fast att det förmodligen behövs trängselavgifter och parkeringsrestriktioner för att lösa problemen, men då krävs politiska beslut i både stat och kommun. Att Vägverket ensamt har lösningen tror inte heller miljöstrateg Laila Einarsson.

– Det här måste göras i samverkan, det är inget som vi enskilt kan göra. Vi har för många bilar och det får konsekvenser.

Tror du att det kommer att komma förslag från Vägverket på hur man ska klara de här miljökvalitetsnormerna utan att det ingår någon form av vägavgifter?

– Det kan jag inte svara på, säger Laila Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".