Facket tar strid om hamnen

Hamnarbetarförbundet i Göteborg hotar med stridsåtgärder om Göteborgs Hamn skulle säga upp någon av sina anställda.

Detta efter att bolaget i måndags varslade 155 personer om uppsägning på grund av minskade godsvolymer.

Enligt Hamnarbetarförbundets vice ordförande Anders Möller finns det nämligen inte någon övertalighet i Göteborgs hamn. Varslen har andra orsaker, menar han.

– Givetvis vill man att vi ska gå med på att försämra våra villkor, istället för att bli av med jobben. Men vi kan inte se att det överhuvudtaget ska kunna fortsätta någon verksamhet i hamnen om så mycket folk som man har varslat skulle behöva sägas upp.

Det är svårt att missförstå meddelandet som Hamnarbetarförbundet skickade till Hamnledningen under torsdagen. 

Passa er för att säga upp någon. Då kommer vi börja med övertidsblockader och andra stridsåtgärder. För någon arbetsbrist finns det inte i Göteborgs Hamn är andemeningen i deras budskap.

– Vi ser ju dagligen att det är ute extrapersonal och de ordinarie får övertid i stort sett varje dag om man vill det. Så vi har väldigt svårt att se någon övertalighet och när man frågar ledningen kan inge peka på var det är för mycket folk.

Några av Hamnarbetarförbundets medlemmar har i tre dagar suttit i sitt konferensrum och skissat på en egen lösning som ska kunna spara pengar åt hamnbolaget, utan att de behöver säga upp några anställda.

– Vi är beredda att ändra på vissa tider och ta på oss fler roller. Vi har många mellanled i verksamheten nu som man skulle kunna ta bort. Dessutom kan man ändra på schemaläggningen så att man inte behöver ta in lika mycket extrapersonal, säger Anders Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".