Under fredagsmorgonen lämnade Saab in en ansökan om rekonstruktion. Foto: Erik Abel/Scanpix

Saab beviljas rekonstruktion

Tingsrätten i Vänersborg beslutade strax före klockan 13 att bevilja Saab rekonstruktion.

Rekonstruktion innebär att ett företag får en viss tid på sig att rekonstruera sin verksamhet och ekonomi. Den måste ske enligt vissa steg som anges i lagen, och ledas av en rekonstruktör som utses av tingsrätten.

I rekonstruktionen ingår ofta en ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att skriva av en del av företagets skulder. Detta måste dock godkännas av en viss andel av fordringsägarna.

Om man till exempel vill skriva ner skulderna med mer än 50 procent, måste fordringsägarna bakom 75 procent av skulden gå med på det.

Medan rekonstruktionen pågår kan fordringsägarna inte begära utmätning eller ansöka om att företaget sätts i konkurs.

Beslut om en rekonstruktör kommer att tas av en domare i Vänersborgs tingsrätt under dagen.

Det blir sedan den personen som underrättar alla borgenärer och anställda i företaget.

En rekonstruktion tar mellan tre och tolv månader och under tiden kan ingen göra några utmätningar.

Saabs underleverantörer, varav många sannolikt har utestående fordringar på biltillverkaren, måste därmed vänta på betalning.

Omorganisationen av Saab ska ske under en tremånadersperiod och kommer att kräva kapitaltillskott för att lyckas, skriver GM i ett pressmeddelande.

Under rekonstruktionen kommer Saab att fortsätta driva verksamheten som vanligt, enligt GM med visst stöd av regeringen.

– Det är en väntad åtgärd, eftersom GM inte tillför några resurser. En rekonstruktör tar över och det ligger nu i dennes händer vad som ska hända, säger näringsminister Maud Olofsson.

– Det är i dag jättesvårt att säga vad vår roll är i detta, eftersom det nu är en juridisk process som vidtar, där man ska gå genom bolaget och se vad det finns för lösningar. Jag kan inte överblicka vad det finns för resurser i bolaget, fortsätter hon.

Pressträff hålls klockan 14.30 fredag eftermiddag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista