På den nya vårdavdelningen ska man fokusera på det friska och fungerande. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Ny vårdavdelning för patienter 80+

Patienter som är 80 år eller äldre kommer snart få en egen intagningsvårdavdelning på Alingsås lasarett. Den nya avdelningen, ITVA 80+, får tio vårdplatser för de gamla som ofta har flera olika sjukdomar.

Sjukhusdirektör Ulla Stjärnlöf på Alingsås lasarett, tycker att de här patienterna är värda en alldeles egen avdelning.

– De här patienterna upplevs alltid som fel i vården. Man upplever inte att de behöver akutmottagningens resurser, vi upplever ibland att de är på fel klinik och så vidare, säger Ulla Stjärnlöf.

Ja, den nya intagningsvårdavdelningen riktar sig alltså till en patientgrupp som annars kan vara svårplacerad.

På grund av patientgruppens särskilda behov kommer lasarettet att arbeta med patientnära vård, vilket innebär att personalen skall jobba i team med flera olika yrkesgrupper. Teamen kommer gemensamt göra en helhetsbedömning av patientenerna.

De patienter som skrivs ut från avdelningen kommer under en fjortondagarsperiod ha möjlighet att komma tillbaka till avdelningen om de inte klarar sig i hemmet.

Ulla Stjärnlöf förklarar varför man kommer använda detta system.

– Vår ambition med detta är att man skall kunna bo kvar längre hemma och att man skall få en ökad möjlighet att kunna påverka sin egen vardag, berättar Ulla Stjärnlöf.

Alingsås lasarett är först i landet med den här typen av intagningsvårdavdelning.

Ulla Stjärnlöf, säger att det beror på att man är en liten enhet.

– Det är väldigt många på sjukhuset som har goda idéer och vi är inte en större enhet än att vi kan plocka upp många goda idéer, säger Ulla Stjärnlöf.

ITVA 80+ invigs den 2 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".