Olyckshiss saknade säkerhetskloss

Olyckan med den 2-årige pojken som föll ner i ett hisschakt och skadades svårt i en fastighet i Lunden igår, hade kanske kunnat undvikas. Olyckshissen saknade ett skydd som gör det svårare att fastna mellan gallergrinden och hissdörren.
Hissen var enligt polisens tekniska undersökning besiktigad och godkänd, men besiktningsföretaget det Norske veritas skickar idag en besiktningingenjör till olycksplatsen för att utföra en kontroll. På många gamla hissar finns det ofta ett utrymme mellan gallergrind och dörren ut till trapphuset och enligt före detta Arbetarskyddstyrelsens gamla regler ska det sitta en stor slutande kloss på insidan av dörren om utrymmet är för stort som ska göra det omöjligt att stå mellan gallergrinden och dörren. En sådan sluttande kloss saknades på olyckhissen och det är oklart om avståndet mellan dörren och gallergrinden, som uppgick till 15 centimeter, var så stort att det enligt regelverket krävs en sådan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".