Genom att bygga fler enkelrum ska smittspridningen minskas bland annat. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX.

Chalmers satsar på vårdarkitektur

Nu ska både smittspridning och tunga lyft inom sjukvården byggas bort. Chalmers vill starta ett kompetenscenter för vårdarkitektur. Och just smittspridningen kan minskas mycket genom att använda enkelrum.

– Dels är det många helt uppenbara saker som att vårdpersonalen inte flyttar runt direkt mellan olika patienter i samma rum och därigenom överför smitta. Har man enskilda rum så går man ut och in i ett nytt rum där man kan tvätta händer och byta utrustning, säger Peter Fröst som är professor i vårdbyggnadsforskning.

– Dessutom hindrar man den diffusa smittspridningen som sker till exempel via hudflagor i ett rum där man ligger flera stycken.

Genom att man använder enkelrum behöver man inte flytta runt patienten lika mycket eftersom man kan utföra mindre behandlingar och undersökningar inne på rummet, vilket ska spara på personalens ryggar bland annat.

Peter Fröst, som är arkitekt i grunden, vill starta ett centrum för vårdbyggnadsforskning på Chalmers och han ser ett stort behov av kunskap kring hur lokaler på till exempel sjukhus och äldreboenden är utformade.

– Sverige och många andra länder står inför omfattande nyinvesteringar i vårdbyggnader och det beror på att många av de stora utbyggnaderna av sjukhusen skedde på 60- och 70-talet och de byggnaderna är ofta uttjänta både tekniskt, måttmässigt och funktionellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".