Fackkritik mot att lokala avtal sägs upp

Fackförbundet Transport är mycket kritiskt tillatt anställda på företag inom transportbranschen riskerar att få sänkta löner när de lokala avtalen sägs upp.

Som Västekot berättade imorse är anställda på Schenker i Göteborg oroliga för att deras löner kan komma att sänkas, eftersom det lokala avtalet har sagts upp.

Och nu säger Tony Blomberg på Transport att han ser liknande scenarier på andra företag i samma bransch, bland annat på DHL och han tror att initiativet kommer från Svenskt näringsliv.

– Det är inte bara på DHL och på Schenker, utan vi får de här signalerna från flera håll, från både åkerier och terminaler. När vi ställer frågan får vi svaret att man är påhejad av Svenskt näringsliv och Biltrafikens arbetsgivareförbund. Det tycker är ett jädra skamgrepp helt enkelt, att man gör så under pågående avtalsperiod, säger Tony Blomberg.

Tony Blomberg misstänker alltså att initiativen till att förhandla om nya lokala avtal, kommer från Svenskt näringsliv och gruppen Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Men Vd:n där, Peter Jeppsson nekar till det. De ger vägledning om de får frågor från arbetsgivarna, men någon aktiv uppmaning om nya lokala avtal säger han sig inte känna till.

– Nej, jag känner inte till att vi har fått några specifika frågor kring det här från dessa företagen. Jag vet ju att man drabbats av krisen hårt även i den här branschen, så jag blir ju inte förvånad på något sätt över att man måste hantera det läge som uppstått, säger han.

Från Transports håll påstås det att ni känner till detta mycket väl, vad är dina kommentarer till det?

– Ja, jag förstod det som att man till och med hade uppfattningen om att vi tagit initiativ och talat om för företagen hur de ska göra. Det är inte riktigt, så går det inte till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".