Stor konferens om starka framtidsdatorer

Nästa vecka hålls en internationell konferens på Chalmers där kvantfysiker ska diskutera hur långt man kommit i arbetet med att skapa kvantdatorer. Under tre år har ett stort internationellt kvantdator-projekt kallat Euroskip samordnats på Chalmers.

Det dröjer ännu flera årtionden innan den första kvantdatorn kan stå klar. Men det blir då en apparat som bygger sitt minne sin kraft på de ytterst små elementarpartiklarnas rörelser och strukturer.

Kvantdatorn blir en dator som kan lagra minnen och datakraft på ett närmast oändligt antal ställen inne i atomernas värld.

Det här ska jämföras med dagens i sammanhanget mycket begränsade digitala datorer som arbetar enligt metoden av och på genom en lång rad ettor och nollor.

Dagens så kallade olösbara problemställningar som det skulle ta bokstavligt talat en evighet för digitala datorer att lösa, det kommer kvantdatorerna att fixa på nån timme elller några dagar. En kolossal skillnad i datakraft alltså.

Professor Göran Wendin på Chalmers blickar framåt mot när kvantdatorerna om några årtionden fått sina 50 till 60 kvantbitars kraft, idag har man bara kommit ett par kvantbitar på den vägen.

– Redan vid en 20, 30 eller 50 kvantbitar blir en kvantdator konkurrenskraftig om den fungerar väl säger Göran Wendin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".