Kräver hårdare tag mot vandalisering

Västtrafik kritiseras av fackförbundet Kommunal, som kräver hårdare tag mot vandaliseringen av spårvagnar och bussar i Göteborg.

Detta efter att fyra spårvagnar igår attackerades med någon form av vapen. Flera rutor på fordonen krossades.

Enligt Kent Klähm, som är huvudskyddsombud för spårvagnsförarna, gör inte Västtrafik tillräckligt för att få polisen att satsa mer resurser på kollektivtrafiken.

– De är väldigt undvikande och lägger mer av ansvaret på de enskilda trafikföretagen. Som huvudman borde Västtrafik vara mer behjälpliga med att trycka på myndigheter och politiker för att få resurser till att komma till rätta med de här sakerna, säger Kent Klähm.

Det var igår kväll vid sextiden som någon eller några personer sköt med luftvapen eller slangbella på fyra spårvagnar som passerade Slakthusbron i Gamlestan. Följden blev ett antal krossade rutor, en utgift på omkring 40 000 kronor för Göteborgs Spårvägar. Totalt kostade skadegörelsen företaget 24 miljoner förra året, men det inte bara den saftiga räkningen som fått Kommunal att ropa efter ett mer aktivt Västtrafik.

– Som vi ser det är det bara en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad. Därför kräver vi att det ska ställas mer resurser till polisens förfogande. Då kan de hjälpa till mer i kollektivtrafiken än de kan med de resurser de har idag, säger Kent Klähm.

Västekot har sökt Västtrafik för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".