Bruksarbetare fortfarande utan jobb

De flesta av av de äldre som blev av med jobbet när Klippan AB, föredetta Papyrus lade ner i december 2006, har inget jobb idag. Däremot är det många av de yngre som har jobb.

Nära trehundra personer blev arbetslösa när företaget lades ner.

De gamla arbetskamraterna brukar träffas varje tisdag och då pratar man också om hur det hade gått efter nerläggningen, säger Ulf Pettersson före detta ordförande i fackföreningen Pappers på Mölndalsbruket.

– En del går på a-kassa fortfarande och har haft tillfälliga jobb fram till nu och en del andra har inte fått något jobb överhuvudtaget. Jag gör ingenting, och söker nytt jobb, men det är inte så lätt. Jobben försvinner mer och mer och det blir svårare och svårare att få nytt jobb.

Gun Lilja tröttnade på att gå arbetslös och i somras tog hon en förtida pension.

De flesta av de yngre som jobbade på bruket har fått nya jobb, SKF tog hand om en del och även Göteborgs Hamn, men oss äldre vill man inte ha säger Gun som sällan missar tisdagsträffen.

– Vi sitter och pratar och dricker kaffe och umgås och stöttar varann.

Ingegärd Ekman som jobbat som maskinoperatör på bruket har inte råd att ta en tidig pension. Och får hon inget jobb snart då återstår det bara att hoppa på den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin där hon återigen får gå en kurs i hur man söker jobb.

Det är helt meningslöst och kostar bara pengar, enligt Ingegärd.

Flera av hennes före detta arbetskamtater tvingas göra det och mår dåligt av det.

– Det värsta de får göra när de kommer dit är att lära sig att skriva ett CV och ett personligt brev som de har haft hjälp av Lernia i över ett år att göra. Försäkringskassan har betalt en massa pengar där de gör en massa saker igen och då undrar man vad det är de betalar för på Försäkringskassan, säger Ingegärd Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".