Så här kommer Pariserhjulet att se ut. Illustration: Arkitektbyrån AB.

Pariserhjul ny attraktion vid Operan

Göteborg får en ny attraktion, i sommar kommer ett 60 meter högt pariserhjul att stå intill Göteborgsoperan.

Initiativtagare till hjulet är Göteborg & Co tillsammans med Liseberg. Planerna för tankarna till stadshjulet The London Eye i London, det tyckte några göteborgare som Sveriges Radio Göteborg pratade med, bland andra Joakim Carlsson.

– Jag tycker det låter kul och spännande, man får känslan av London när man hör talas om det.  

Pariserhjulet är just nu på väg från Australien i 24 lastcontainrar. Projektet drivs av Göteborg & Co i samarbete med Liseberg.

En åktur kommer kosta 75 kronor och hjulet ska bli stort, hela 60 meter högt, att jämföra med Läppstiftet intill som är bara dryga 20 meter högre.

Göran Johansson är styrelseordförande i Göteborg & Co och hoppas att hjulet ska kunna gå att åka i lagom till Kristi himmelsfärd. Planen är att hjulet ska stå på platsen i två år till att börja med.

– Man får väl se hur hur göteborgarnas reaktion blir först, det vet vi ju inte. Vi har inga andra ambitioner än att börja med två år, så vi kommer att ansöka om ett tillfälligt bygglov till att börja med, säger Göran Johansson. 

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".