Inget fyrspår genom Lerum

Banverket har gett upp planerna på att bygga fyrspårig järnväg genom Lerums kommun. Banverket föreslår istället en rad andra åtgärder för att minska den hårda belastningen på sträckan Alingsås - Göteborg.

– Jag tycker det här är oerhört positivt. Jag känner att Banverket har lyssnat på oss, säger Henrik Ripa, kommunalråd (M) i Lerum. Den stora vinsten är att man får ungefär samma kapacitetsökning som med en fyrspårslösning, men till en lägre kostnad och samtidigt gör det också att det här projektet kommer att vara färdigt fem till åtta år tidigare. Det blir en stor seger för våra invånare och för dem som åker tåg.

Kostnaden för arbetet beräknas till cirka 1,5 miljarder kronor och de viktigaste ombyggnaderna kan vara klara 2012.

Bland annat vill Banverket bygga flera förbigångsspår där godstågen kan stanna för att bli omkörda och göra en ny infart för godståg till Sävenäs rangerbangård.

Kostnaden för arbetet beräknas till cirka 1,5 miljarder kronor.

En fyrspårslösning genom Lerum hade enligt Banverket tagit för lång tid. Det som verket nu föreslår går betydligt fortare att genomföra, de viktigaste ombyggnaderna kan vara klara redan om tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista