Göteborg

Föräldrar får böta för skolvägran

Föräldrarna till en pojke i Kortedala har dömts att betala 2000 kronor i böter för att de inte sett till att pojken är i skolan. 

Skolan hade uttömt alla möjligheter att få pojken till lektionerna. Men det här fallet är mycket ovanligt, visar Västekots granskning.

Vantrivsel, lärare som upplevs vara dåliga, mobbning, sociala problem i skolan eller i hemmet kan vara orsaker till att ett  barn inte vill vara i skolan.

Men för grundskolebarn gäller skolplikt och den här pojken har i åratal uteblivit från undervisningen. Vissa terminer kom han inte ens till hälften av lektionerna.

Skolan pratade med honom och föräldrarna, ville anpassa undervisningen, kopplade in psykologer och socialtjänst.

Men inget hjälpte. Då bad skolan stadsdelnämnden att få utdöma ett vite. Det överklagade mamman, men länsrätten anser att föräldrarna inte uppfyllt sina skyldigheter.

Första gången någonsin föräldrar fick var i Bergsjön 2001.

Då gällde det fyra barns höga frånvaro. Men på senare år har det bara varit aktuellt i ett fåtal fall i Göteborg, visar en undersökning som Västekot gjort.

Två fall i Gunnared och ett till i Kortedala gick aldrig så långt som till böter och i ett fall i Högsbo hann eleven bli för gammal för att omfattas av skolplikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".