Missnöjda småvägshållare sätter upp vägtullar

Imorgon upprättas Sveriges första vägtull på en väg mellan Kode och Stenungsund. Vägtullen är symbolisk och ett sätt att visa missnöje mot vad som anses vara regeringens svikna löfte.
Den tillfälliga vägtullen som sätt upp klockan halv tolv imorgon som en del är en landsomfattande manifestation av förbundet Enskilda vägar. Förbundet Enskilda vägar vill protestera mot att staten inte bidrar med lika mycket pengar som regeringen en gång lovat, nämligen att ersätta 70 procent av kostnaden för underhållet av enskilda vägar. Idag är ersättningen nere i 55 procent. Sven Ivarsson, vd för Riksförbundet enskilda vägar, säger till Västekot att om inte ersättningsnivåerna höjs, kan väghållare på de mindre vägarna tvingas att stänga dem för den breda allmänheten. Vilket kan försvåra för gemene man att ta sig fram till bad, camping- och fiskeplatser och stugområden. Vägtullarna är symboliska och den som imorgon åker igenom en vägtull kommer inte att behöva betala någon avgift, enligt Sven Ivarsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".