Olika syn på demokrati i regionen

Göteborgarna är mer nöjda med demokratin än den övriga befolkningen i Västra Götalandsregionen. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet på Göteborgs universitet.

Anledningen är att invånarna i Göteborg i genomsnitt har högre utbildningsnivå och tjänar bättre än resten av regionen, säger docent Lennart Nilsson i SOM-institutets ledningsgrupp.

– Det återspeglar socio-ekonomiska skillnader inom länet. I Göteborg finns fler högutbildade och fler med hög inkomst, och de har en mer positiv bedömning av demokratin än arbetare och arbetslösa.

SOM-institutet, som står för ”samhälle, opinion, massmedia”, har undersökt hur invånarna i Västra Götalandsregionen tycker att demokratin fungerar på fyra olika nivåer - lokal, regional, nationell och EU-nivå. Och även om det skiljer en del mellan olika stadsdelar är det i Göteborg man applåderar politikers och tjänstemäns arbete mest. Ju längre ifrån stan man kommer, desto mer skeptiska verkar människor bli.

– Ser vi inom regionen finns en uppdelning mellan centrum och periferi. Men det beror inte bara på skillnader i inkomst och utbildning. Om vi ser på inställningen till Västra Götalandsregionen till exempel, så har man från början varit mer skeptisk i Skaraborg än i Göteborg. Och den trenden fortsätter, säger Lennart Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".