Trängselskatten blir troligen viktig valfråga tror forskare. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Biltullar knivig fråga för partier

Frågan om trängselskatt och biltullar i Göteborg kommer att bli en viktig fråga vid nästa val. Det säger Folke Johansson som är forskare på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet.

Men det eller de partier som väljer att driva frågan riskerar att råka illa ut, då opinionen är mycket negativ till den här sortens reglering av trafiken.

– Det är ingen tvekan om att ett antal personer, om frågan blir omdiskuterad, kommer att ta ställning med hänsyn till det här. Då kommer man att bli negativ till de partier som driver frågan. Skepticismen mot biltullar är påtagligt stor, säger Folke Johansson.

I Göteborgsregionen har det länge funnits en klar majoritet som är emot biltullar och andra former av trängselavgifter. Nya siffror från SOM-institutet vid Göteborgs Universitet visar att så fortfarande är fallet, framförallt i kranskommunerna. Ändå tror Folke Johansson att frågan kommer segla upp som en av de viktigaste i valet 2010.

– Man har uppenbarligen känts sig tvingade att börja göra någonting. Har man då tagit upp frågan och börjat driva den tror jag att det måste bli en påtaglig valfråga.

Men om den politiska majoriteten i Göteborg gör som Folke Johansson tror lär de få stora bekymmer, säger han.

– Det innebär självklart att man spelar högt. Jag tror att majoriteten får avsevärda problem. Nu är ju majoriteten i Göteborg delad, vänsterpartiet och miljöpartiet är påtagligt mer positiva men det största partiet får problem. Fyra av fem socialdemokratiska väljare är tveksamma till biltullar, säger Folke Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".