Fler söker sommarjobb

Det kommer bli svårare att få sommarjobb i år. Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att det blivit färre sommarjobb att söka i år och samtidigt verkar det som att det blir fler som söker de platser som finns.

På Liseberg, som är en av Göteborgs största arbetsgivare för sommarjobbare, har ansökningarna ökat från 4000 till 6500 stycken. En som lyckats komma till intervju är Carl-Henrik Gibson.

– Jag sitter och skriver lapp med punkter om varför de ska anställda just mig, säger han.

Punktlig, skriver Carl-Henrik överst på lappen innan han blir inkallad på jobbintervjun. I väntrummet sitter Clara Stigring kvar. Hon är 23 år och vill också ha en av platserna till sommaren.

– Får jag inget sommarjobb sitter jag där utan csn och utan jobb. Det är inte så kul, säger hon.

Alla som är här på Liseberg är stolta och nervösa, nervösa för att det är viktigt att få sommarjobb och stolta över att de bland 6500 sökande blivit uttagna till intervju. Mia Hellberg är rekryteringsansvarig på Liseberg.

– Jag har jobbat här i tretton år och har aldrig varit med om att det varit så många som sökt, säger hon.

Men det är inte bara på Liseberg som sommarjobbsansökningarna ökat. Stena Line som brukar ha runt 1500 sökande till jobben på båtarna har i år fått in 5000 stycken. De stadsdelsförvaltningarna i Göteborg som vi pratat med är i bara i början av sin rekrytering av sommarpersonal i äldreomsorgen och vården, men även där så har det redan märkts att många söker. Centrum har fått in över 100 ansökningar på bara två dagar. Samtidigt har sommarjobbsplatserna blivit färre.

– Tittar man på januari och februari så är det en kraftig minskning i Göteborg, säger Monica Klawitter-Carlsson på Arbetsförmedlingen har koll på statistiken i Västra Götaland.

– I länet har feriejobben minskat med tjugo procent jämfört med januari och februari förra året, säger hon.

En dörr öppnas i intervjuväntrummet på Liseberg och Carl-Henrik Gibson stiger ut. Han går ut gymnasiet till sommaren och vill ha det här jobbet eftersom det skulle vara en bra väg ut i arbetslivet.

– Det kändes bra på intervjun. Jag tror på mig själv, jag tror jag får jobbet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".