Annan konst på museet

Allt från en fullskalig dromedar i plåt och hemsnickrade moskéer till färgglada kritteckningar och en byrå byggd av tändstickor visas upp när verk av självlärda konstnärer ställs ut på Göteborgs konstmuseum.

En utställning som vill visa det vardagliga skapandet, berättar Borghild Håkansson, en av initiativtagarna.

– Vi vill visa den lust och egensinnighet som det finns mycket av som vi inte är tränade i att se alltid. Skillnaden är att du inte har en bakgrund av skolning. Det här är en väldigt brokig utställning, normalt gör man inte utställningar med så många olika upphovsmän. Men vi gör det för att vi vill visa samtal och dialog mellan olika uttryck, säger Borghild Håkansson.

Annan konst heter utställningen som visar 300 verk av ett sjuttiotal konstnärer från Sverige, Finland och Norge. Personer som till vardags är allt från sjuksköterskor och skogsarbetare till poliser tandläkare och pensionärer. Och konstnärerna och deras verk har ofta hittats av rena tillfälligheter.

– En gång körde vi vilse i skogen och fick syn på en älg i armeringsjärn. Loppmarknader är ett annat sätt. Sen får vi mycket tips också, vi har ju hållit på i tio år, så många vet om att vi letar. Det gäller att vara lite nyfiken, att våga förundras över det man inte förstår. Av sånt man inte sett förut, säger Borghild Håkansson.

Utställningen Annan konst pågår till och med sista maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".