Den svenska lagstiftningen tillåter att man väntar i upp till två månader med att ordna en begravning. Och det utnyttjas nu i allt högre grad. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Väntar längre med att begrava

I dag väntar man allt längre med att ordna en begravning. Snittväntetiden för landet är 19 dagar och det är 4 dagar längre än för tio år sedan.

– Anhörigkretsen har svårt att samla alla som ska delta på begravningen, man prioriterar inte begravningar på samma sätt i Sverige i dag som vi en gång gjorde. Förr bröt man allt annat och ordnade med begravningen ganska snart efter dödsfallet, kanske inom en vecka till tio dagar, men idag är det inte så, säger Bo Forslund, informationschef på begravningsbyrån Fonus.

Ytterligare en förklaring till de allt längre väntetiderna är att den svenska lagstiftningen faktiskt tillåter att man väntar i upp till två månader med att ordna en begravning. Och det utnyttjas nu i allt högre grad.

Längst tid tar det i Stockholm där väntetiden är 28 dagar och snabbast är man i Kalmars län där det bara tar 14 dagar i snitt. Göteborg ligger i mitten med drygt 19 dagars väntetid.

Och de allt längre väntetiderna får en del konsekvenser, säger Peter Göransson som är ansvarig för begravningsverksamheten på Fonus.

– Det blir väldigt många avlidna personer som ligger länge i bårhus och på sjukhus och kanske också på de förvaringsplatser som finns ute vid kyrkor och kapell. Där ser vi att det kan vara brist på utrymmen.

– Vi hade gärna sett att man hade bättre förvaringsutrymmen ute på äldreboende på plats, för som det är nu så är det tyvärr så att många avlidna transporteras väldigt frekvent efter sin död och det kan ju inte heller vara rimligt, både ur miljöhänsyn och ur pengasynpunkt så blir det väldigt mycket onödiga transporter, säger Peter Göransson ansvarig för begravningsverksamheten på Fonus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".