Transpersoner håller riksmöte

I år håller Transvestiternas Riksförening sitt årliga möte i Göteborg. Föreningen har idag cirka 200 medlemmar och detta trots att transvestiter, eller transpersoner som de själva hellre vill kalla sig för, utgör mer än en procent av befolkningen.

Det är få unga män som lever öppet som transvestiter och det är inte så konstigt säger föreningens ordförande Nadja Karlsson.

– Det tar lång tid innan man vågar komma ut. Man upptäcker att man har denna sidan men klassiskt är att man förtrycker detta väldigt mycket. Många av våra medlemmar är gamla militärer, det är ingen slump att man väljer ett väldigt manligt yrke.

Vad är det för behov man tillfredsställer som transperson?

– Livet man lever som transa blir oftast mycket roligare och mer innehållsrikt på något sätt. Man får mycket värme från folk. Givetvis fick det negativa sidor, ibland skriker de otrevligheter och det finns en viss hotbild, men om man överlag ska väga gott mot ont så är det mycket positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".