Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förtöjning på djurskyddad ö ger allt oftare böter

Allt fler båtägare struntar i förbudet mot landstigning på öar som omfattas av djurskydd. Kustbevakningen längs Västkusten uppmärksammar allt fler brott mot tillträdesförbud i fågel- och sälskyddsområden.
Det är båttrafikanter som ofta av ren obetänksamhet stiger i land på öar och skär som är fågelskyddsområden för t ex sill- och tobisgrissla. Polisen utreder just nu tre fall på fågelskyddade öar i Bohuslän där båtfolk stört häckande havsfågelkolonier, bl a Västerskär utanför Lysekil. Kjell Götesson på Kustbevakningen i Kungshamn säger att han ser en ökande nonchalans bland båtfolk. Det händer t o m att de förtöjer sina skutor i de skyltar som klart informerar om att ön omfattas av tillträdesförbud på grund av häckning. Gamla ogiltiga sjökort uppges vara en av förklaringarna till att djurlivet inte respekteras. Sedan sommaren 1996 har regelverket runt fågel- och sälskyddsområden stramats upp. Det innebär att häckningstiderna förlängts men även en utökad skyldighet för allmänheten att hålla sig informerad om vilka öar som är förbjudna att stiga i land på. I Bohuslän har antalet sjöskyddsområden bantats. Idag gäller tillträdesförbudet på mellan 200-300 öar och skär, alla utmärkta med informationstavlor. Till de sjöfåglar som numera skyddas längst av tillträdesförbud är t ex labben, tobisgrisslan och silltruten. De ska få häcka ifred fram till 31 juli.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".