Färre högstadieelever får chans att läsa gymnasiekurser i förtid.

Ovisst för tidig gymnasiekurs

Högstadieelever i Göteborg har sedan några år möjlighet att läsa gymnasiekurser i bland annat matte och engelska redan på högstadiet. Men framtiden för projektet är oviss.

Frölundagymnasiets verksamhet upphör helt och Burgården har i dagsläget inte de resurser som krävs.

– Jag var färdig med allt man kunde göra i högstadiet och vi gjorde nästan ingenting på lektionerna, så då tyckte vi det var bättre att gå vidare och bli färdig med det. Så kan man gå ännu längre på gymnasiet sen, säger 16-årige Freyr Einarsson läser som läser en kurs i engelska på Burgården.

I år är det tre högstadieelever som läser gymnasiekurser på Burgårdens lärcentrum. Två läser kursen i engelska och en läser en mattekurs. På Burgården har möjligheten för högstadieelever att läsa gymnasiekurser funnits sedan 2003 och antalet deltagare har varierat från runt 15 vissa år till inga alls andra år. Ragnar Ljungberg är utbildningsledare och var med och drog igång projektet i Göteborg.

– Vi undersökte bland ett antal högstadieskolor om det fanns något intresse och det visade sig att de inblandade tyckte att det här verkade intressant, säger Ragnar Ljungberg.

– Hur framtiden kommer se ut vet vi i dagsläget inte, vi utvärderar verksamheten efter varje år och eleverna är nöjda, så vi har funderat på att bygga ut verksamheten litegrand. Men vi har ännu inte haft resurser själva, vi har ingen ledig lärarpersonal, säger han.

Kostnaden för kursen är 2000 kronor per elev och det betalar högstadieskolan. I engelskkursen träffas man var tredje vecka och har undervisning i en och en halv timme på eftermiddagen. Freyr Einarsson är glad över att han fick möjligheten att läsa gymnasieengelska redan i högstadiet.

– Jag tyckte det var jättebra eftersom skolan betalar för allt material och vi behöver inte göra något. Så det är väldigt bra, tycker jag, säger Freyr Einarsson.

Det är värt en och en halv timme på eftermiddagen?

– Ja, det är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".