Arbetslöshet bland unga ökar kraftigt

Ungdomsarbetslösheten ökar kraftigt i Västra Götaland. Det visar en rapport som de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Göteborg presenterade under måndagen. Bara under det senaste året har det blivit 3 500 fler arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år.

Nu krävs det stora statliga investeringar för att vända trenden, menar Gunilla Carlsson som sitter på socialdemokraternas göteborgsbänk i riksdagen.

- Vi behöver få arbetsmarknadsutbildningar och fler praktikplatser i offentlig sektor där vi vet att det snart blir ett generationsskifte.

Det har pratats mycket om verktygslådor bland svenska politiker den senaste tiden. Socialdemokraterna har i sin oppositionsroll bara tillgång till en förslagslåda, som man nu fyllt med lösningar på problemet med en ökande ungdomsarbetslöshet. Sänkta arbetsgivaravgifter och två tredjedelar av lönen betald för den som anställer långtidsarbetslösa unga är ett, satsning på ungdomspraktik inom offentlig sektor en annan. Men varifrån ska man ta pengarna?

- Vi anser att de pengarna finns i budgeten. Vi vill hellre satsa på de här åtgärderna än att sänka skatten för de som redan har pengar. Det ger ju inte fler arbeten för dem som står utanför arbetsmarknaden.

Cecilia Magnusson, moderat riksdagsledamot från Göteborg, tycker att regeringen redan gör tillräckligt för att få ungdomar in på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".