Svårt få praktik i kristid

Lågkonjunkturen slår mot studenterna när företagen skär ned och tar emot färre praktikanter. Det märks tydligt på bland annat Chalmers. Enligt praktikkoordinatorn Christina Risberg räcker praktikplatserna den här terminen inte till alla.

– Vi har ju märkt av situationen. Det är aldrig lätt att hitta praktikplatser, men företagen är mer trängda av ekonomiska och personliga skäl, säger Christina Risberg. 

Den praktik som Christina Risberg är ansvarig för kallas CoOp, Corporative education, och går ut på att man varvar teorin på högskolan med två längre praktikperioder. Ofta gör studenterna, som läser mekatronik respektive kemiteknikprogrammet också sitt examensjobb ute på ett företag.

Men flera företag som tagit mot studenter tidigare kan inte det i år. Även om studenter i vissa fall inte får någon lön behöver de handledning. Nedskärningar och varsel kan också leda till dålig stämning på arbetsplatsen som gör att man inte orkar med praktikanter.

De studenter på Chalmers som blivit utan plats den här terminen är besvikna, säger Christina Risberg, som hoppas på bättre tider snart.

– Det här är ju en form av långsiktig rekrytering. Jag tror på det, det är lite tråkigt just nu bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista