PSA minskar dödsfall i prostatacancer

Risken för män att dö i obotlig prostatacancer minskar betydligt om de genomgår regelbundna PSA-tester.

Det här visar en studie som genomförts bland 20 000 män i Göteborg, och som kontrollerats av en forskargrupp sedan 1995.

– För män som kontrollerar PSA regelbunder är sannolikheten att dö i prostatacancer väldigt låg, säger Jonas Hugosson, professor i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han menar att det också finns vissa nackdelar med testen. Som att ofarliga tumörer kan skrämma upp folk i onödan och att man riskerar att behandla en del män i onödan. Men fördelarna, att den förebyggande åtgärden verkar fungera, överväger säger han.

Sjuksköterskan Maria Nyberg tar ett vanligt blodprov i armen, ett prov som 7 578 män i Göteborg fått göra vartannat år. Bland den här gruppen män som tagit ett sådant PSA-prov regelbundet har 61 fall hittats av obotlig prostatacancer.

Det kan jämföras med en annan grupp, lika många män, som inte genomgått regelbundna PSA-prov. Bland de upptäcktes 176 fall av obotlig prostatacancer. PSA-proverna upptäckte alltså prostatacancern i tid, och därmed kunde den behandlas.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män, mellan 8 000 och 9 000 nya fall upptäcks varje år, och ungefär 2 400 män dör också till följd av sin prostatacancer. Varje år upptäcks ungefär 7 000 nya falla av bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor, och 1 400 kvinnor dör till följd av sjukdomen.

I många år har till exempel olika patientföreningar försökt påverka politiker så att inte bara kvinnor får genomgå allmänna kontroller, med röntgenundersökningar och screening för att upptäcka bröstcancer. Det borde vara likadant för män för att kunna upptäcka prostatacancer har det framförts.

Professor Jonas Hugosson tror nu att studien kommer att leda till en ny debatt om screening för män eftersom slutsatserna ändå är så pass tydliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".