Ingen medling i vissa kommuner

Antalet genomförda medlingar varierar mycket mellan kommunerna i Storgöteborg.

Sedan början av förra året ska kommunerna enligt lag erbjuda medling till unga gärningsmän, men i fyra av tolv kommuner har inte en enda medling blivit av sedan lagen kom. Samtidigt har närmare 15 medlingar genomförts i andra kommuner.

Damir - som egentligen heter något annat - deltog i en medling, efter att han som 14-åring stulit en väska från en pensionär.

– Jag cyklade allt vad jag kunde, tog väskan från tanten och hoppade av cykeln och sprang iväg.

Några veckor gick, Damir togs in för förhör och erkände brottet. Han träffade också kvinnan i en medling.

– Efteråt kändes det bra att jag kunde lämna tillbaka det jag tog ifrån henne och kunde be om förlåtelse.

Damir var 14 år när brottet begicks och slapp därför straff, men han valde själv att betala tillbaka pengarna han stulit till kvinnan.

Sedan den 1 januari 2008 ska kommunerna enligt lag erbjuda medling när unga under 21 år har begått ett brott, men hur många medlingar som blir av varierar mycket mellan kommunerna i Radio Göteborgs sändningsområde.

I de flesta har mellan tio och femton medlingar ägt rum sedan lagen kom, men i fyra kommuner - Härryda, Orust, Öckerö och Mölndal - har inte en enda medling blivit av.

– Det har väl inte riktigt blivit det utfallet som jag hade tänkt mig. Jag trodde att det skulle finnas ett större intresse både från målsägande och gärningsman, säger Jan Nilsson, ungdomsbefäl på polisen i Mölndal.

Kan ni på polisen bli bättre på att ställa frågan tidigare?

– Ja, det kan vi säkert bli. Personligen skulle jag till exempel vilja att frågan ställdes redan när ungdomar kommer och gör en anmälan. Det är någonting vi får arbeta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista