Planet landar, men resandet lyfter trots kristider. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Kristider påverkar inte resandet

Svenska folkets intresse för att resa utomlands består, trots finanskrisen. Svenskarna reser fortfarande, men tänker mer på kostnaderna.

– Just nu ser vi några procentenheters ökning mot samma tid förra året, berättar Fredrik Larsson på Ving i Göteborg.

Hur märks finanskrisen?

– Folk är lite mer om sig och kring sig. Man har snäppat ner sig lite i sin kvalitet. Den som normalt köper femstjärnigt köper fyrstjärnigt och den som köpte fyrstjärnigt köper trestjärnigt. Man ser om sin ekonomi lite trots att man ändå åker, säger Fredrik Larsson.

Förra året åkte drygt 2 miljoner svenskar iväg på chartersemester, vilket var rekordmånga.

Fredrik Larsson tror att årets chartersäsong blir minst lika bra. Bland annat eftersom det svenska sommarvädret inte varit det bästa de senaste åren.

– Det har varit dåliga somrar i Sverige. Det tror jag är en av orsakerna. Nästa faktor tror jag är att de som har jobb faktiskt har det lite bättre ställt, säger han.

Vilket kanske gör att finanskrisen inte sätter käppar i hjulet för semesterplanerna hos göteborgarna. I varje fall om man skall lyssna på dem Västekot pratat med.

– Finanskrisen, ja, man tänker både på det och miljön. Men om man har möjlighet måste man ju passa på, säger en göteborgare.

– Vi har ännu inte planerat inför vår eller sommar, men jag känner mig inte påverkad, säger en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".