Personer som drabbas av anorexi kan ha problem med det sociala samspelet visar en ny unik studie. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Unik studie om anorexiadrabbade

Var fjärde person som drabbas av anorexi klarar inte av att arbeta i vuxen ålder på grund av psykiska problem. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin.

– En del av har problem inom det som kallas för autismspektrum, att man har stora svårigheter med socialt samspel och dessutom kanske svårigheter att kommunicera med andra personer, både med kroppsspråk och med talet, säger Elisabeth Wentz, docent på Sahlgrenska akademin och en av de som gjort studien.

– Andra har depressiva besvär och det finns också en grupp som har tvångssyndrom, säger hon.

Vad beror det på?

– Vi tror att många av de psykiska problem som vi ser i vuxen ålder fanns innan man insjuknade i anorexi. Det gäller autismtillstånden och också tvången. Många tvång har debuterat före man fick sin anorexi, säger hon.

Hur ska den här studien användas?

– Det är en viktig studie för den visar det naturliga förloppet av anorexia nervosa. Den visar att personer i genomsnitt har sin anorexia nervosa i drygt tre år och att man har någon typ av ätstörning inklusive sin anorexia i medeltal sju och ett halvt år. Det har man inte kunnat konstatera i någon annan undersökning eftersom man då bara tittat på patientfall, säger Elisabeth Wentz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".