Kollektivåkandet ska fördubblas

Kollektivresandet i Stor-Göteborg ska öka till 40 procent av alla resor år 2020. Det målet godkände idag Göteborgs kommunstyrelse efter år av diskussioner.

På 10 år ska därmed kollektivtrafikåkandet mer än fördubblas från dagens 17 procent.

– Jag tycker att det känns väldigt positivt att vi nu har satt ner foten och sagt att det är detta vi ska sträva efter. Det kommer att ta ett antal år, men de ökningar som kommer att ske de måste ske i kollektivtrafiken, säger Owe Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Regionens tillväxt står och faller med kollektivåkandet och enigheten är kompakt kring 40-procentsmålet. Ska Borås, Trollhättan, Uddevalla och Varberg på allvar bli en del av Göteborgs arbetsmarknadsregion måste betydligt fler åka kollektivt.

Och då är en ny tågtunnel i Göteborg A och O. När det gäller mångmiljardprojektet Västlänken får politikerna bekänna färg redan före sommaren för då ska det bli en avsiktsförklaring med Banverket, liknande den som i somras gjordes med Vägverket om en ny vägtunnel vid Marieholm.

Upp till bevis alltså - frågan är hur stor del kommunerna och regionen är beredda att betala i en ekonomi som just nu är trång.

– Det får vi återkomma till men vår grunduppfattning är att Västlänken är väldigt avgörande för oss, den saken är helt klart, säger Owe Nilsson.

Och borgerligt styrda kommuner är också med på tåget, så att säga. Moderaten Jan Hallberg är ordförande i göteborgsregionens kommunförbund.

– Vi är helt eniga i detta över partigränserna och vi har haft rådslag i varje kommunfullmäktige och jag är imponerad över viljan och insikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".