Allt färre tankar etanol. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Etanolförsäljningen rasar

Satsningen på etanol som drivmedel kan bli övergående. Försäljningen rasar enligt siffror från branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

– Särskilt de sista tre till fyra månaderna har vi märkt en väsentlig skillnad, vi har tappat 80 procent av all etanolförsäljning, säger Svenne Gudmundsson som driver en bensinstation i Halmstad.

– Det finns alternativa bränslen på gång in som är mycket hetare. På sikt tror jag elbilen kommer ta över mycket av det alternativa bränslet, säger han.

Framförallt är det det lägre bensinpriset som fått många att överge etanolen men också att det säljs färre etanolbilar. Därtill finns debatten om det kloka i att odla grödor för drivmedel istället för mat, till exempel i Brasilien varifrån merparten av etanolen kommer, och hur dyr en inhemsk tillverkning är.

Istället är det nu många som ligger i startgroparna för de nya elbilarna, där utvecklingen av batterier tagit ett stort steg framåt. Det gör att man på sikt kan räkna med en betydligt billigare milkostnad på kanske någon krona milen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".