Stora skillnader inom skolhälsovården

Skillnaderna är stora i landets skolhälsovård, visar en undersökning som SVT:s Lilla Aktuellt har gjort. Tillgången på skolsköterskor och skolkuratorer varierar också inom kommunerna i Göteborgsregionen.

I Göteborg, Alingsås, Ale och Härryda är tillgången på skolsköterskor och skolkuratorer bättre än i Partille kommun.

Där går det 558 elever på en heltidsanställd skolsköterska och närmare 1100 på en heltidsanställd kurator, men det täcker ändå behovet, menar Kerstin Gunnarsson, stödenhetschef i Partille kommun.

– Barn- och elevantalet sjunker ju och vi ämnar inte sänka sysselsättningsgraden för våra skolsköterskor. Vi kommer att behålla skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer, säger hon.

Men det är inte bara mellan kommuner som det är skillnader i tillgången på elevhälsovård - det skiljer också mellan olika stadsdelar.

Maria Lundgren är skolsköterska vid tre skolor i Tynnered i västra Göteborg.

– För att man ska kunna uppfylla basprogrammet som Göteborg har, så ska man inte ha fler än 500 elever på en heltidsskolsköterska. Som det ser ut nu så varierar det väldigt, i en del stadsdelar är det uppemot 700 elever. Det blir svårt att hinna med alla på ett bra sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".