PRO protesterar mot orättvis skatt

PRO, pensionärernas riksorganisation tycker att skatterna slår orättvist mot pensionärer. På fredagen visade de sitt missnöje med skatterna i en landsomfattande kampanj. Regeringen satsar fel menar PRO.

– Vi gör det här för att väcka uppmärksamhet hos folk. Många vet inte att man som pensionär idag betalar mer skatt, säger Bengt Eklund i Kungälvs PRO-förening.

Det som upprör PRO är alltså att pensionärerna får betala mer i skatt än de som arbetar.

En pensionär som har en pension på 20 000 kronor i månaden får enligt PRO betala 1 027 kronor mer i skatt per månad än en arbetare med samma inkomst. PRO menar att det beror på att regeringen satsat mer på minskad skatt för löntagare än pensionärer.

– Vi kommer stå här med dessa lappar och begära att folk skriver på så mycket som möjligt, säger Mona Hurtig, ordförande i PRO i Ytterby.

Vad säger folk när de kommer fram?

– De tycker att de är positivt att vi vill stå här och lägga vår tid på detta, säger Mona Hurtig.

Bengt Eklund säger att pensionen är lön som man väljer att ta ut vid ett senare tillfälle.

– En pension är ju faktiskt en uppskjuten lön, en ackumulöerad lön. Vi har ju satt undan pengar till pensionen. Så vi tycker att det är tråkigt att det skall beskattas olika, förklarar Bengt Eklund.

Två av dem som skrev sitt namn på protestlistan var Siv och Rune.

– Jag tycker att pensionärer inte prioriteras i den utsträckning man vill, säger Siv.

– Jag tycker man kan ha lika skatt som pensionär, säger Rune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".